Over schermen

Schermen is een eeuwenoude sport. De eerste vondsten van schermen als een sport werden gevonden op Egyptische tekeningen, maar in de prehistorie werd al het fundament gelegd voor de schermsport. Schermen is onderdeel van de moderne Olympische Spelen. De  eerste editie vond plaats in Athene in 1896 en daarmee is schermen de oudste Olympische sport.

De schermsport kan worden beoefend met drie wapens: floret, sabel en degen. Schermclub Den Bosch is een club die gespecialiseerd is op het onderdeel degen. Dit is een wapen waarbij heel het lichaam een trefvlak is.

Wedstrijd en breedte sport

Schermclub Den Bosch heeft een zeer veelzijdige groep schermers. Alle leeftijdscategorieën zijn vertegenwoordigd op allerlei niveaus binnen de sport. Schermen kan al vanaf zeven jaar en is een sport waarin ook veteranenkampioenschappen worden gehouden.

Kortom, schermen is een sport voor het leven. Schermclub Den Bosch is erg trots op haar groep wedstrijdsporters die ieder jaar ons land vertegenwoordigt op internationale toernooien en kampioenschappen. De jeugdgroep is een gevarieerde groep van meisjes en jongens tot 14 jaar die twee/drie keer in de week mogen komen trainen. Tijdens deze trainingen staat plezier voorop en wordt de sport op een leuke en boeiende manier aangeleerd. Hierbij volgen wij het brassard-systeem, een systeem vergelijkbaar met het bandensysteem bij judo. Ieder jaar ontvangen de kinderen hier  een diploma en een badge voor.

textimage_image
textimage_image

Onze trainers helpen je graag jouw persoonlijke doel(en) te halen! Wil je fitter worden? Of wil je juist fanatiek deel gaan nemen aan toernooien? Het kan allemaal! Daarnaast is SCDB ook meer dan geschikt voor recreanten en heerst er altijd een gezellige sfeer op de club.

Verder organiseert de club meerdere malen per jaar leuke activiteiten voor haar leden. Zo worden er onder  andere verschillende borrels georganiseerd rond kerst en nieuwjaar. Het einde/begin van het schermseizoen wordt altijd feestelijk gevierd met een bbq! 

Schermen is één van vier sporten waarbij op alle Olympische Spelen voor medailles is gestreden. 

Wapens
In het moderne schermen bestaan drie categorieën c.q. wapens; floret, degen en sabel. De naam van elk wapen verwijst naar één van de in Europa ontwikkelde gevechtstechnieken. De floret en de sabel zijn zogenaamde conventiewapens. Deze schermvormen kennen specifieke regels over recht van aanval. De scheidsrechter houdt deze regels in de gaten.

Floret
Het waren de Italianen die in de 18e eeuw de floret ontwikkelden als oefenwapen voor de degen. Het geldige trefvlak bij floret is de romp. Het floret kan gezien worden als het moeilijkste wapen dat beheerst dient te worden.

Degen
De degen leunt het dichtst tegen het klassieke duelwapen aan. Het is een lang, recht steekwapen, met een kling die driehoekig is in doorsnee. Het hele lichaam is trefvlak bij het degenschermen (van het hoofd tot de voet). De kom is groot en dient de hand te beschermen. De degen kent geen conventies. Dit betekent dat wanneer beide schermers elkaar gelijktijdig raken, ze allebei een punt krijgen.

Sabel
De sabel is een slag- en steekwapen vergelijkbaar met het wapen dat de cavalerie vroeger had. Het geldig trefvlak bij het sabelschermen is het gehele bovenlichaam (met uitzondering van de handen). Het schermen met de sabel kenmerkt zich door een vlot wedstrijdverloop en veel actie waardoor het zeer spectaculair is om naar te kijken.