Terug naar overzicht

Diverse toppers present bij internationaal schermtoernooi in Den Bosch

25 maart 2017

Brabants dagblad

Chris Korsten 25-03-17, 14:51 Laatste update: 29-03-17, 11:44

DEN BOSCH – Maaspoort Sports & Events vormt op deze zaterdag het toneel van het Bosch Open, een internationaal toernooi voor zowel degen- als sabelschermers in verschillende leeftijdscategorieën. De organisatie is in handen van Schermclub Den BoschEn garde! Prêt? Allez! Op de geaarde koperen lopers zal de hele dag z’n best worden gestreden. Na de poulefase volgt aan de hand van de ranking het zogeheten ’tableau’, een eliminatiesysteem waarbij in iedere categorie uiteindelijk de beste twee schermers overblijven.

Zoals gebruikelijk staan de deelnemers via een draad in verbinding met een enrouleur, die weer gekoppeld is aan het aanwijsapparaat. Op het moment dat er een treffer wordt gemaakt, licht er een rood of groen lampje op en wordt de stroomkring afgesloten. “Bij het degenschermen geldt het hele lichaam als trefvlak, bij het sabelschermen gaat het alleen om het gedeelte boven de middel”, verduidelijkt Hugo-Jan Dulfer, een van de scheidsrechters. “Een ander belangrijk dingetje om te weten is dat bij het degenschermen de punt van het steekwapen voldoende moet zijn ingedrukt om een treffer op je naam te krijgen.”
Aan het toernooi doen diverse toppers mee.

Een van hen is de 18-jarige degenschermer Colin Keppel uit Oosterwijk. “Ik ben al een jaar of zes lid van Schermclub Den Bosch. Roel Verwijlen is mijn trainer bij de club, Gabor Salom is dat bij het nationale team. Ik droom ervan om in de toekomst uitgezonden te worden naar de Olympische Spelen. Een doelstelling die ik zeker niet als onmogelijk acht”, aldus Keppel. Randy Postma en Ruben Derksen zijn vandaag waarschijnlijk zijn voornaamste concurrenten.

Zijn 16-jarige clubgenoot Claire Kooiman uit Berghem is eveneens vastberaden om in haar categorie de eerste prijs te pakken. “Ik heb helaas geen lange armen, maar ben doorgaans in staat bliksemsnel toe te slaan met mijn degen”, verzekert ze.
Het toernooi, dat meetelt voor de nationale ranking, duurt tot circa 16.00 uur.