Over Schermen
 Schermen is een eeuwen oude sport die al bestaand sinds het begin der tijden. De eerste vondsten van schermen als een sport werden gevonden op Egyptische tekeningen maar in de prehistorie werd al de grond gelegd voor schermen. Schermen is onderdeel van de moderne Olympische spelen is de eerste editie in Athene in 1896 en daarmee de oudste Olympische sport.
Schermen kan worden gespeeld met drie wapens: floret, sabel en degen. Schermclub Den Bosch is een club die gespecialiseerd is op het wapen degen. Dit is een wapen waarbij heel het lichaam geldig trefvlak is. Er hoeft geen recht van aanval te worden gehaald en beide schermers mogen gelijkertijd raken.
Voor meer informatie over de verschillende groepen die trainen bij Schermclub Den Bosch kijk op de pagina “Onze Schermers”.
onze-schermers

 

 

 

Het schermen is één van vier sporten waarbij op alle Olympische Spelen voor medailles is gestreden. 
Wapens
In het moderne schermen bestaan drie categorieën c.q. wapens; floret, degen en sabel. De naam van elk wapen verwijst naar één van de in Europa ontwikkelde gevechtstechnieken. De floret en de sabel zijn zogenaamde conventiewapens. Deze schermvormen kennen specifieke regels over recht van aanval. De scheidsrechter houdt deze regels in de gaten.
Floret
Het waren Italianen die in de 18e eeuw de floret ontwikkelden als oefenwapen voor de degen. Het geldige trefvlak bij floret is de romp. Het floret is kan gezien worden als het moeilijkste wapen dat beheerst kan worden.
Degen
De degen leunt het dichtst tegen het klassieke duelwapen aan. Het is een lang, recht steekwapen, met een kling die driehoekig is in doorsnee. Het hele lichaam is trefvlak bij het degenschermen (van het hoofd tot de voet). De kom is groot en dient om de hand te beschermen. De degen kent geen conventies. Dit betekent dat wanneer beide schermers elkaar gelijktijdig raken, ze allebei een punt krijgen.
Sabel
De sabel is een slag- en steekwapen vergelijkbaar met het wapen dat de cavalerie vroeger had. Het geldig trefvlak bij het sabelschermen is het gehele bovenlichaam (met uitzondering van de handen). Het schermen op Sabel kenmerkt zich door een vlot wedstrijdverloop en veel actie waardoor het zeer spectaculair is om naar te kijken.